Voedseltransitie versnellen
Samen kunnen we de voedseltransitie versnellen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Dat is de uitkomst van het eerste jaar van De Groene Bourgondiër waar we verschillende partijen en perspectieven met elkaar hebben verbonden. Wat is De Groene Bourgondiër? Het is een stadsproject, een netwerk én een beweging van gezonde duurzame voeding voor inwoners, ondernemers en bezoekers van de stad én regio.
Eten verbindt
Het hart van De Groene Bourgondiër werd gevormd door gesprekken aan tafel, waarbij we diverse bijeenkomsten organiseerden om het netwerk te verbreden en met elkaar in contact te brengen. We organiseerden zes tafelsessies op verschillende inspirerende locaties in de stad, elk met een unieke invalshoek en bijpassende gerechten die de smaakpapillen prikkelden.
Lokale ondernemers, regionale boeren, (semi)overheid, beleids- en programmamakers, bedrijven, woningcorporaties, buurtinitiatieven en maatschappelijke organisaties zaten aan tafel. Samen ontdekten we wat er al goed gaat in ‘s-Hertogenbosch op het gebied van duurzaam eten en waar er nog mogelijkheden zijn voor verbetering. Door naar elkaars ervaringen en ideeën te luisteren, kwamen we tot waardevolle nieuwe inzichten.
We bezochten een voedselmoestuin, een voedselbos, een horeca opleiding, ondernemers in de foodsector en een Bossche horecagelegenheid in het centrum van de stad. Elke sessie had zijn eigen thema en verhaal, passend bij het seizoen. Dit stimuleerde niet alleen de onderlinge verbinding, maar ook de creativiteit in onze voedselgemeenschap.






Koppelkansen in de voedseltransitie
De Groene Bourgondiër richt zich op lokaal, plantaardig en seizoensgebonden voedsel. Door regionale producten te kiezen, verklein je de transportafstanden en verminder je de CO2-uitstoot. Vers en seizoensgebonden ingrediënten verminderen niet alleen kosten en waterverbruik, maar zijn ook essentieel voor de eiwittransitie en het verlagen van broeikasgasemissies. Dit project richt zich ook op het verminderen van voedselverspilling in de keten.
De synergie tussen een gezonde levensstijl en sociale betrokkenheid staan centraal. De voordelen zijn onder meer: een breed assortiment aan biologische groenten die onze gezondheid bevorderen, de gunstige effecten van werken in voedselbossen en moestuinen op zowel ons fysieke als mentale welzijn, en de versterking van de sociale samenhang binnen de gemeenschap. De voedseltransitie creëert bovendien economische kansen, zoals eerlijke inkomens voor boeren en lokale werkgelegenheid met een focus op agro- en culinair toerisme.
Actieplan De Groene Bourgondiër
Het actieplan De Groene Bourgondiër verzamelt veelbelovende ideeën waarbij bewoners, professionals en bezoekers van Den Bosch centraal staan. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met partners, pioniers, experts en duurzame leiders. Samen hebben zij het belang van een gezamenlijke aanpak onderstreept.
We hebben geluisterd naar de behoeften van onze tafelgasten en betrokkenen en deze vertaald naar praktische oplossingen. Het actieplan laat zien hoe bestaande initiatieven bijdragen aan een gezond, sociaal, economisch en duurzaam ‘s-Hertogenbosch.

Het netwerk en de keten
De Groene Bourgondiër is volop in beweging! In 2025 zijn we (Claire van Nunen en Jopie de Zeeuw) in opdracht van de Club van Duurzaam Doen in gesprek gegaan met bestaande en nieuwe stakeholders om ideeën tot realisatie te brengen. Wil je op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Vul ons contactformulier in en laat ons weten waarom je wilt volgen of aansluiten. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst!